Bekkenpijn

Bekkenpijn kan ontstaan tijdens de zwangerschap en gedurende of kort na de bevalling. Vrijwel alle vrouwen hebben in meerdere of mindere mate klachten van hun bekken tijdens de zwangerschap. Slechts weinig vrouwen (15 %) hebben helemaal nergens last van.

Tijdens de zwangerschap vindt er onder invloed van zwangerschapshormonen een natuurlijke verweking plaats van de banden rondom het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Dit is nodig om tijdens de bevalling de baby doorgang te geven door de nauwe bekkenring. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt.

Als de spieren rond het bekken niet in staat zijn om die grote beweeglijkheid onder controle te houden, raken de gewrichtsbanden overbelast en kan er een lichte verschuiving in de bekkengewrichten plaatsvinden. Bij een aantal zwangeren kan deze instabiliteit van het bekken leiden tot pijn en beperkingen in activiteiten van het dagelijkse leven.
Bekkenpijnklachten zijn vaak niet continu aanwezig, maar wisselen in sterkte en van plaats.

Klachten kunnen zijn:

  • Pijn bij het schaambeen, liezen, stuit of achterzijde bil
  • Lage rugpijn
  • Eenzijdige pijn in de bil of doortrekkend in de achterzijde van het bovenbeen
  • Pijn bij het starten van een beweging als draaien in bed, opstaan uit de bank/stoel
  • Gevoel van onmacht tijdens bewegen
  • Moeite met lang lopen, staan of zitten
  • Moeite met huishoudelijk werk en verzorging van de kinderen
  • Vermoeidheid
  • Klachten tijdens het vrijen

Met name adviezen omtrent de balans tussen belasting en belastbaarheid (wat u wilt en wat u aan kunt) kunnen u helpen de klachten te verminderen. Blijven bewegen binnen u mogelijkheden is belangrijk. Stoppen met bewegen vermindert u conditie en helpt niet in verminderen van klachten.

De bekkenfysiotherapeut richt zich met name op adviezen en geeft instructie en oefeningen op maat. Deze oefeningen zijn er op gericht om op een actieve manier u bekken beweeglijk en stabiel te houden en om de balans te herstellen. Hierbij krijgt u ook advies over dagelijkse activiteiten die moeizaam kunnen gaan, zoals omdraaien in bed, bukken etc.
Verder wordt er lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken naar uw manier van bewegen en het gebruik van de spieren rondom het bekken. Onderzoek naar het functioneren van de bekkengewrichten, lage rug en heupen hoort hierbij.
Meestal is een paar zittingen tijdens de zwangerschap voldoende om de pijnklachten beheersbaar te krijgen en weer te kunnen functioneren.

Bekkenpijn na de bevalling
Klachten over bekkenpijn zijn na een bevalling meestal niet ineens voorbij. Al zijn de zwangerschapshormonen verdwenen, het duurt vaak een tijd voordat de verbindingen tussen de bekkenbeenderen weer hun oude stevigheid terug hebben. Ze hebben negen maanden de tijd gehad om meer rekbaar te worden, dus het is niet zo gek dat zij ook tijd nodig hebben om weer stevig te worden. Bovendien is er nu een nieuwe belasting bijgekomen: het optillen en dragen van uw kind. Dit betekent dat alle adviezen die in de zwangerschap van kracht waren, ook nog na de bevalling gelden. Ook hier moet u schipperen tussen te veel rust met spierverslapping als gevolg en te veel activiteit met toename van pijn als gevolg.
Het komt ook voor dat u na een heftige bevalling juist bekkenpijn heeft gekregen. Gedurende de bevalling komen er forse klachten op de bekkengewrichten, waardoor de gewrichten uit elkaar gedrukt worden en waarbij de balans van het bekken ook verstoord kan raken. Dan heeft u vergelijkbare klachten als bekkenpijn tijdens de zwangerschap en is bekkenfysiotherapie erop gericht u pijnklachten weer onder controle te krijgen.
Het verloop van de pijnklachten is na de bevalling bij de meeste vrouwen gunstig. Het merendeel van de klachten verdwijnt zonder dat er behandeling nodig is. Ook daar waar wel behandeling nodig is, is de prognose gunstig.