Kinderen

Zindelijk worden gaat meestal vanzelf. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de twee en vier jaar. In principe wordt een kind (meestal) eerst zindelijk voor ontlasting en daarna voor de plas. Maar soms lukt het niet zo goed en hebben kinderen ouder dan vijf nog regelmatig een plas of poepongelukje.

Kinderbekkenfysiotherapie

De kinderbekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het werken met kinderen met problemen in het buik, bekken en bekkenbodemgebied. De kinderbekkenfysiotherapeut is opgeleid om het kind op speelse wijze te leren waarnemen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen.

De bekkenbodemspieren of ook wel bekkenbodem genoemd is een spierlaag onder in het lichaam. De bekkenbodem helpt bij het dragen van de buikorganen en heeft de functie om te helpen met sluiten en openen van de anus en de urinebuis. Stoornissen bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken, ook bij kinderen. Veel kinderen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet.

Het verkeerd gebruiken van de bekkenbodem kan leiden tot plas en poepproblemen. Ook een buikoperatie, een aangeboren afwijking of een traumatische ervaring kunnen problemen opleveren bij het plassen en poepen. Het zijn veelal problemen die een grote stempel drukken op het leven van uw kind en uw gezin. Uit onderzoek is gebleken dat verlies van urine of ontlasting voor kinderen één van de ergste dingen is die hen kan overkomen. Urineverlies en verlies van ontlasting kan reden zijn voor gepest worden of schaamtegevoelens. Door het onvermogen van kinderen om controle te krijgen over hun blaas en darmen doen ze vaak alsof de klacht niet bestaat (niet expres!). Kinderen, maar ook vaak ouders, schamen zich voor hun problemen en durven er niet over te praten met anderen. Kinderen voelen zich vaak onzeker, durven niet naar vriendjes of vriendinnetjes of willen niet mee op schoolreis. Ook ouders vragen zich af wat er mis is gegaan in de zindelijkheidstraining.