Mannen

Problemen in de bekkenbodem? Dat is iets voor vrouwen. Mannen hebben daar geen last van!’ Dit vooroordeel bestaat bij veel mannen. Gevolg is dat er een grote kans bestaat dat u blijft tobben met problemen aan uw bekkenbodem, terwijl die zeer goed te behandelen zijn met bekkenfysiotherapie.

De laatste jaren worden steeds meer mannen verwezen voor bekkenfysiotherapie. Het hebben van klachten is niet leeftijdgebonden. Ook jonge mannen krijgen bekkenbodemtherapie. Het ontstaan van klachten is vaak te herleiden tot het hebben van verkeerde gewoontes op gebied van plassen en ontlasten. Bijvoorbeeld langdurig aandrang onderdrukken en het plassen aldoor uitstellen, of geforceerd persen.

De bekkenbodemspieren hebben een belangrijke taak bij plassen, ontlasten en seksualiteit. Ook bij de man! De spieren kunnen te zwak zijn, te gespannen, of niet op het juiste moment aanspannen of ontspannen en daardoor klachten veroorzaken.

Meestal is het zo dat bij mannen de bekkenbodemspier te gespannen is. Een te gespannen spier schiet vaak ook tekort in de coördinatie. Als de bekkenbodemspier onvoldoende ontspant, kan het plassen en ontlasten moeizaam verlopen. Er kunnen pijnklachten ontstaan, net als klachten in het seksuele functioneren. Tijdens de behandeling wordt aandacht besteed aan het leren herkennen van bekkenbodemspierspanning, het weer goed kunnen ontspannen en op de juiste manier bewegen van de bekkenbodemspier.