Overgang

Jammer genoeg gaat de overgang bij de meeste vrouwen niet zonder slag of stoot. Overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen of een gebrek aan energie zijn bekende klachten. Een vaak voorkomend probleem daarbij is urineverlies en ontlastingsverlies. Vooral ontlastingsverlies zie je vaak ontstaan tussen het 50-55e levensjaar. Dit komt omdat de productie van bepaalde hormonen, die ook zorgen voor een stevige bekkenbodem, minder worden.

Andere klachten die veel voorkomen zijn regelmatig terugkerende blaasontstekingen, moeizaam plassen, obstipatie en seksuele problemen.
De organen die te maken hebben met plassen, ontlasten en seksualiteit kunnen door het ouder worden minder goed functioneren.
Ook de bekkenbodemspieren verouderen. Maar niet alleen de bekkenorganen en de bekkenbodemspieren verouderen; het hele lichaam veroudert en daarmee ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld snel of zelfstandig op te staan en naar het toilet te lopen. Ook andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld COPD (astma) eisen op den duur hun tol doordat het vele hoesten tot beschadigingen in de bekkenbodem leidt.
Veel ouderen kampen met continentieproblemen. Vaak wordt het afgedaan als ‘het hoort bij de leeftijd’. Het verouderingsproces hoort inderdaad bij de leeftijd maar de klachten kunnen door een goede begeleiding vaak aanmerkelijk verminderd worden zodat de kwaliteit van leven toeneemt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat oefenen van de bekkenbodemspieren ook bij ouderen effectief is bij incontinentieklachten.