Pijnklachten

Veel voorkomende pijnklachten

  • Pijn rond de anus (krampen, anale fissuren)
  • Pijn in de balzak
  • Pijn aan de penis
  • Stuit-, lies-, bekken-, lage rugpijn
  • Pijn bij zaadlozing
  • Pijn in de onderbuik
  • Chronische prostatitis (CPPS)
  • Pijn na sterilisatie

De pijn kan de hele dag zeurend aanwezig zijn. Naast deze klachten zijn er vaak ook plasklachten zoals moeizaam op gang komen van de plas, slappe straal, nadruppelen en het niet helemaal leeg plassen. Het plassen kan pijn doen en de pijn na de zaadlozing kan soms een tijdje aanhouden. Mogelijk zijn er ook problemen met de erectie: deze komt niet goed tot stand of houdt niet lang genoeg stand. Ook buikpijn, obstipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen samen gaan met pijnklachten.
Vaak is er sprake van een irritatie in het gebied van de prostaatklier, waarbij een infectie is uitgesloten. Pijnklachten kunnen voorkomen bij mannen tussen 30 – 60 jaar.
Pijn heeft een beperkende invloed op ons dagelijks leven en kan behoorlijk overheersend zijn. Het kan zijn dat we daardoor niet meer het werk of de sport kunnen beoefenen die we graag zouden willen.
Als na uitsluiten van andere aanwijsbare redenen voor het ontstaan van de pijnklachten niets wordt gevonden wil dat niet zeggen dat er niets aan de hand is. De pijnklachten kunnen voortkomen uit het bewegingsapparaat en ook de bekkenbodemspier speelt een erg belangrijke rol bij het in stand houden en het ontstaan van pijnklachten in en rondom het bekkengebied. Dit kan uiteindelijk leiden tot pijnklachten in de gehele buik- en bekkenregio. De bekkenfysiotherapeut die gespecialiseerd is in chronische bekkenpijn zal de klachten uitgebreid inventariseren door zowel te vragen naar het bewegingsapparaat, de diverse orgaanfuncties en naar de impact van de klachten op uw dagelijks leven. Vervolgens volgt uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien nodig kunt u voor aanvullend onderzoek worden doorverwezen naar behandelaars met aanvullende expertise. Op basis van alle gegevens wordt een diagnose gesteld en wordt in overleg met alle betrokkenen een behandelplan opgesteld.